باسلام
ما توی جلسه قبلی یعنی جلسه دوازدهم آموزش فصل چهارم علوم پایه نهم رو شروع کردیم و به مبحث حرکت، مسافت و جابجایی و تندی متوسط پرداختیم. ما توی این جلسه به تندی لحظه ای و سرعت لحضه خواهیم پرداخت.
متن آموزش فصل چهارم علوم پایه نهم – جلسه سیزدهم:
تندی لحظه ای
وقتی به اجسام اطراف خودمون نگاه میکنیم، متوجه میشیم بعضی هاشون تندتر و بعضی ها کندتر حرکت میکنن. خیلی وقت ها هم دیدیم که یک محرک سرعت خود را کاهش یا افزایش میدهد. مثلا خودرویی پشت چراع قرمز ایستاده است و سرعت آن صفر است. در هنگامی که چراغ سبز میشود و خودرو به تدریج حرکت میکند و سرعت آن افزایش می یابد. به تندی خودرو یا هر متحرک در هر لحظه، تندی لحظهای گفته میشود. معمولاً برای سادگی در گفتار و نوشتار، تندی لحظهای را به صورت تندی بیان میکنیم یا مینویسیم.
اگر محرک در مسیر مستقیم سرعت خودش رو تغییر نداده باشد، تندی لحظه ای با تندی متوسط برابر است. در این صورت میگوییم محرک به طور یکنواخت روی مسسیر مستقیم حرکت کرده است.این نوع حرکت را، حرکت یکنواخت روی خط راست مینامند.
سرعت لحظه ای
ما در زندگی خود دو واژه سرعت لحظه ای و تندی لحظه ای رو بجای یکدیگر و با یک معنا میدانیم اما در علوم این دو واژه با یکدیگر متفاوت هستند. اگر هم تندی و هم جهت حرکت جسمیرا بدانیم، در واقع سرعت آن را میدانیم؛ مثلاً وقتی میگوییم خودرویی با تندی h/km 40 در حرکت است، تندی آن را میدانیم. اما اگر بگوییم خودرویی با تندی h/km 40 به طرف شمال در حرکت است، سرعت آن را مشخص
کرده ایم. همانطور که دیده میشود سرعت، دو نوع اطلاع به ما میدهد.
مثلا دو قایق در مه گرفتار شده اند و میتوانند با هم از طریق پیام رادیویی در ارتباط باشند اگر آنها فقط بگویند که تندی آنها چقدر است احتمال برخوردشان زیاد است اما اگر تندی و جهت خود یا همان سرعت خود را بگویند، احتمال برخوردشان صفر میشود.
چون برای تهیه این آموزشات زحمت فراوانی کشیده میشه، کپی ازش ممنوع میباشید. در صورت مشاهد کپی برخورد خواهد شد.
با نظراتون ما رو راهنمایی کن
از مطالب نه قلم راضی هستید؟ ما را حمایت مالی کنید