باسلام
در جلسه قبلی به موضوع جلسه به ترکیب های نفت خام و جداسازی آنها پرداختیم و توضیحاتی درمورد آن دادیم. در این جلسه قصد داریم به کاربردهای منحصر به فرد نفت و اثرات نفت بر روی زندگی امروزی بپردازیم همچنین مطالبی درمورد پلاستیک ها بیان میکنیم و آموزش فصل سوم علوم پایه نهم رو به اتمام میرسونیم.
متن آموزش جلسه یازدهم کلاس آموزشی علوم پایه نهم:
نفت منبعی برای ساختن
در حدود 150سال پیش همه اشیا مورد استفاده انسان از موادی مانند چوب، سنگ، انواع فلزها، شیشه یا خاک رس ساخته میشد. الیاف مورد استفاده نیز پنبه، پشم، کتان یا ابریشم بود. همه داروها و افزودنی های غذایی از منابع طبیعی بهدست میآمد. اما امروزه دانشمندان علوم تجربی با شناخت اجزای سازنده نفت و ویژگی های آنها، کاربردهای تازهای به غیر از سوختن برای برخی از آن ها پیدا کردند. برای نمونه، اتن (اتیلن) یکی از این مواد است، اتن با فرمول C2H4گازی بیرنگ است که به طور طبیعی به وسیله برخی از میوه های رسیده مانند گوجه فرنگی و موز آزاد میشود. در صنعت کشاورزی نیز از گاز اتن که از نفت خام جداسازی می شود برای تبدیل میوه های نارس به رسیده استفاده میکنند. تجربه نشان داده است که می توان از اتن فراورده های جدیدی ساخت. برای نمونه هرگاه گاز اتن را در یک ظرف دربسته گرما دهیم، یک تغییر شیمیایی رخ میدهد و طی آن یک ماده مصنوعی به نام پلاستیک تولید میشود.
لی تن، فراوردهای است که طی یک تغییر شیمیایی از اتن به دست میآید. در این تغییر شیمیایی مولکول های کوچک به مولکول های بزرگ تبدیل میشوند. (به شکل زیر توجه کنید)
همانطور که مشاهده میکنید یک زنجیر بلند فلزی از کن ار هم قرار گرفتن حلقه های فلزی ایجاد میشود. پلی اتن نیز از کنار هم قرار گرفتن مولکول های زیادی از اتن تشکیل میشود. با این تفاوت که پیوند دوگانه بین اتم های کربن در اتن میشکند و مولکول های کوچک با پیوند کووالانسی جدید به هم متصل میشوند و زنجیر بلند کربنی را میسازند. این تغییر شیمیایی به واکنش پلیمری شدن معروف است.
اثرات نفت خام روی زندگی ما
در سال گذشته آموختید که سوختن هیدروکربن ها، بخار آب و کربن دی اکسید تولید می کند. هم چنین میدانید که مصرف سوخت های فسیلی در خودروها، وسایل نقلیه و نیروگاه ها سبب تولید حجم انبوهی از کربن دی اکسید می شود و مقدار این گاز ها را در هوا کره افزایش می دهد. در نتیجه این افزایش مشکلاتی مانند گرم شدن زمین، آلودگی هوا، ذوب شدن یخ ها و جابجایی فصل ها پدید آمده است. همان طور که میدانید کاشت درخت، استفاده از انرژی های پاک و یافتن منابع جدید انرژی از عوامل موثر بر کاهش مقدار کربن دی اکسید و از راههای دوستی با طبیعت است. دانشمندان علوم تجربی به تازگی پیشنهاد داده اند که دفن کربن دی اکسید یکی دیگر از راههای موثر در کاهش آلودگی هوا و حفظ منابع است.
پلاستیک های ماندگار
پلاستیک ها کاربردها فراوانی در صنایع گوناگونی مانند بسته بندی، تولید پوشاک، دارو، کشاورزی، نظامی، بهداشتی دارند. مصرف این پلاستیک ها ضمن این که مزایای زیادی دارد اما مشکلات جانبی زیادی را ایجاد کرده است. پلاستیک ها در زمین بسیار دیر تجزیه میشوند و اثرات بدی بر روی محیط زیست کره زمین گذاشته اند. ما میتوانیم و استفاده کم تر از پلاستیک ها، حیات کره زمین را تضمین کنیم. (مطالب صفحات آخر فصل اول را بیاد بیاورید تا درک موضوعات برای شما راحت تر شود)
خب ما توی یازده جلسه آموزش سه فصل علوم پایه نهم رو انجام دادیم. بزودی آموزش فصل های دیگر علوم پایه نهم آماده میشه و در سایت به نمایش در خواهد آمد.
کپی از مطالب آموزشگاه نه قلم ممنوع میباشد.
ما منتظر نظرات شما هستیم.
از مطالب نه قلم راضی هستید؟ ما را حمایت مالی کنید