باسلام
بابت تاخیر در ارائه این جلسه آموزشی عذر میخوام. خب ما توی جلسه پانزدهم کلاس آموزشی علوم پایه نهم، آموزش فصل پنجم علوم پایه نهم، فصل نیرو، رو شروع کردیم و توضیحاتی در مورد نیرو و نیرو متوازن دادیم. امروز توی این جلسه در مورد؛ نیروی خالص عامل شتاب است، و وزن بحث خواهیم کرد.
متن جلسه شانزدهم آموزش علوم پایه نهم:
نیروی خالص عامل شتاب است
همانطور که در جلسه قبل گفتم اگر نیروهای وارد بر جسم متوازن باشه، یعنی نیروی خالص صفر باشه، سرعت جسم تغییر نمیکند. یعنی اگر جسم در حال حرکت باشد، با همان سرعت به حرکت خود ادامه میدهد و یا اگر جسم ساکن باشد، ساکن میماند. ولی اگر نیرو وارده بر جسم متوازن نباشد یا به عبارتی دیگر نیرو خالصی برجسم وارد شود، ممکن است جسم در حال حرکت با افزایش یا کاهش سرعت خود مواجه شود و جسم ساکن هم به حرکت در آید و شتاب بگیرد. پس نتیجه میگیریم که نیرو سبب تغییر سرعت یا به عبارت دیگر سبب ایجاد شتاب در جسم میشود.
مثلا وقتی میخواهیم خودرویی را متوقف کنیم باید به جهت عکس شتاب خودرو نیرو وارد کنیم.
همه ما این را میدانید که شتاب جسم متناسب با نیرو وارده بر آن است. (یه مثال خیلی ساده: در خودرو هرچی بیشتر گاز بدی سریع تر میره). و شتاب با جرم جسم نسبت وارون دارد. (باز هم از مثال قبلی استفاده میکنم: دو خودرو با میزان فشار یکسان ولی با جرم متفاوت در حرکت باشن، خودروی سبک تر سریع تر و خودروی سنگین تر آرام تر میرود)
بنابراین هرگاه بر جسم نیروی خالصی وارد شود، جسم تحت تأثیر آن نیرو شتاب میگیرد که این شتاب نسبت مستقیم با نیروی وارد بر جسم دارد و در همان جهت نیرو است و با جرم جسم نسبت وارون دارد.
در این رابطه، یکای نیرو نیوتون (N) ، یکای جرم کیلوگرم (kg) و یکای شتاب متر بر مجذور ثانیه (N/kg) است. این رابطه را اولینبار ایزاک نیوتون دانشمند انگلیسی با اطاع از نظرهای دانشمندان قبل از خود استنتاج کرد. لذا این رابطه معروف به قانون دوم نیوتون است.
وزن
در پایه هفتم مطالبی در مورد وزن آموختیم و فهمیدیم وزن جسم برابر با نیروی گرانشی است که از طرف زمین بر جسم وارد میشود. وزن جسم را با نیروسنج اندازه میگیرند و یکای آن نیوتون است. وزن یک جسم در سطح زمین از حاص لضرب جرم جسم در شتاب جاذبه زمین بهد ست می آید.
شتاب جاذبه × جرم جسم = وزن جسم
شتاب جاذبه در سطح زمین تقریباً 8/9 نیوتون بر کیلوگرم است که برای سادگی در حل مسئله ها آن را 10 نیوتون بر کیلوگرم فرض میکنند.
از مطالب نه قلم راضی هستید؟ ما را حمایت مالی کنید