باسلام
سومین جلسه کلاس آموزشی علوم پایه نهم آماده است.
ما در جلسه دوم به موضوع نافلزات و نقش آنها در زندگی پرداختیم و به اکسیژن و ترکیب بودن آن با بیشتر ترکیبات اشاره ای کردیم و در مورد عناصر تشکیل دهنده هوا و فلوئور و کلر نیز بحث کردیم.
و اما جلسه سوم:
همانطور که در جلسه قبل گفته شد، فلوئور را برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها به خمیردندان اضافه میکنند و فلوئور مانند کلر که در تصفیه آب، ضدعفونی کردن اجسام، سموم کشاورزی و ... استفاده میشود در مدار آخر خود 7 الکترون دارد.
...
طبقه بندی عنصرها
در قدیم عناصر را به دسته فلز و نافلز تقسیم میکردند. با افزایش عناصر دسته بندی جدیدتری ارائه شده است که به آن میپردازیم. طبقهبندی مطالعه عنصرها را آسانتر میسازد، زیرا عنصرهایی که در یک دسته قرار میگیرند، خواص نسبتاً مشابهی دارند. یکی از ویژگی هایی که میتوان براساس آن عنصرها را دسته بندی کرد، تعداد الکترون های مدار آخر اتم است. در این نوع دسته بندی عنصرهایی که تعداد الکترون های مدار آخر اتم شان برابر است در یک دسته قرار میگیرند. بر این اساس دانشمندان عنصرهای از عدد اتمی 1 تا 18 را در جدولی در ده ستون به صورت زیر دسته بندی کرده اند.
سدیم فلزی جامد و فعال است که با آب و اکسیژن به شدت واکنش می دهد به همین دلیل آن را در زیر نفت نگهداری میکنند. سدیم بسیار نرم است به صورتی که با چاقو میتوان آن را برش زد.
عنصر هایی که در ستون آخر دسته بندی عناصر هستند در طبیعت به حالت گازی وجود دارند و به گازهای نجیب معروفند.
عناصر در بدن انسان نیز نقش مهمی دارند به عنوان مثال آهن در ساختمان هموگلوبین شرکت دارد و سدیم و پتاسیم در فعالیت های قلب و ید در تنظیم فعالیت های بدن و کلسیم در رشد استخوان ها نقش دارند.
مواد طبیعی و مصنوعی
لباس هایی که ما میپوشیم از پارچه تشکیل شده اند. پارچه از رشته های باریک به نام الیاف به دست می آید. الیاف ها ساختمانی پلیمری دارند. هر پلیمر از اتصال تعداد زیادی مولکول های کوچک به یکدیگر به دست می آید. شکل زیر چگونگی تشکیل زنجیر های بلند پلی اتیلن از مولکول های اتیلن را نشان می دهد. بسیاری از ترکیب های دیگر نیز به همین شیوه تهیه می شوند .ترکیبی که به این روش تهیه می شود پلیمر یا بسپار نامیده می شود .مولکول های کوچکی که برای تهیه پلیمر به کار می روند مونومر نامیده می شوند.

پلیمرها ممکن است طبیعی یا مصنوعی باشد. پشم، ابریشم، پنبه و سلولز نمونه هایی از پلیمرهای طبیعی اند که از گیاهان یا جانوران بهدست می آیند و از آنها در تهیه پارچه استفاده می شود.
در گذشته نه چندان دور انسان از پلیمرهای طبیعی برای تهیه پوشاک و وسایل خود استفاده میکرد اما با گذشت زمان و با افزایش جمعیت انسان ها، نیازهای انسان ها بیشتر شد بطوریکه تهیه وسایل از پلیمرهای طبیعی به تنهایی نتوانست پاسخگوی تقاضاها باشد. همچنین استفاده از پلیمرهای طبیعی هزینه زیادی داشتند. در چنین شرایطی تولید پلیمرهای مصنوعی از نفت مورد توجه دانشمندان و متخصصان قرار گرفت. پلاستیک نمونه های از پلیمرهای مصنوعی است. در بسیاری از قطعات خودرو ، مصالح ساختمانی ، مواد بسته بندی ، بطری و وسایل شخصی پلاستیک به کار رفته است. پلیمرهای مصنوعی و پلاستیک در زندگی امروزی کاربرد بسیار زیادی دارند به عنوان مثال در تولید انواع پوشاک، ظروف، بطری ها، نایلون ها و ... استفاده میشود.
در اینجا جلسه سوم کلاس آموزشی علوم پایه نهم به پایان رسید.
در جلسه بعدی به پلاستیک و کاربرد آن خواهیم پرداخت و فهرستی از مواد اولیه استفاده شده در ساخت خانه را ارائه خواهیم داد.
در جلسه بعدی یعنی جلسه چهارم به آخر فصل یک علوم پایه نهم خواهیم رسید و در جلسه پنجم فصل دوم علوم پایه نهم را شروع خواهیم کرد.
کپی از مطالب آموزشگاه نه قلم شرعا حرام و پیگرد قانونی دارد.
ما برای ادامه راه خود به نظرات و راهنمایی های شما نیاز داریم. نظراتتان را از ما دریغ نکنید.
از مطالب نه قلم راضی هستید؟ ما را حمایت مالی کنید